FAQs

Sıkça Sorulan Sorular


Hayır DİA yazılım ücretleri aylık değildir.

Dünya çapındaki İnternet trafiğinin ve siber tehditlerin izlenmesine olanak veren ATLAS platformu, günümüzde dünya çapında haftada ortalama 124 bin, Türkiye’de haftada 18 bin saldırı gerçekleştiğini rapor etti.

Uluslararası siber güvenlik kuruluşu Arbor Networks, dünya çapında 330 ağ operatöründen gelen verileri ATLAS ismini verdiği platform üzerinden anlık olarak izliyor. Bu yolla “online hizmetleri engelleme”ye yönelik siber tehditlerin (DDoS saldırılarının) anında tespit edebilmesini sağlıyor. ATLAS üzerinden Türkiye verilerine bakıldığında, 2016’nın ilk altı ayında 110 binden fazla saldırı yaşandığı tespit edildi. Haftada 18 bin siber tehdidin gündeme geldiği Türkiye’de, bu dönemde yaşanan en büyük saldırı ise saniyede 213 Gb’a ulaştı. Türkiye’ye yapılan saniyede 10 Gb’ın üzerindeki büyük boyutlu saldırıların Amerika, Rusya, Almanya ve yine Türkiye’den kaynaklandığı gözlendi.

ATLAS, son 18 ayda dünyada haftalık ortalama 124 bin güvenlik olayı yaşandığını kayıt etti. Platform, yalnızca 2016’nın ilk yarısında saniyede 100 Gb’ın üzerinde hıza ulaşan 274 siber saldırı tespit ederken, bu sayı 2015’in aynı döneminde 223’tü. Saniyede 200 Gb’ı aşan daha yoğun saldırılar ise 2015’in ilk yarısında 16 iken, 2016’nın ilk yarısında 46’ya yükseldi. ATLAS verileri, saldırıların yalnızca sayıca değil, boyut olarak da arttığını ortaya koydu.

“1 Gb’lık saldırı bile şirketleri devre dışı bırakabilir”

Konuyla ilgili açıklama yapan Arbor Networks Türkiye Müşteri İlişkileri Yöneticisi Melih Artar, “ATLAS, hemen yanı başlarında ve dünya genelinde ne olup bittiğini anlamak isteyen siber güvenlik ekiplerine müthiş bir değer sunuyor. ATLAS programı şirketlerin kendi ağlarının yanı sıra tüm dünyada olup bitene ilişkin ‘öngörü’ sahibi olabilmelerini mümkün kılıyor.” dedi. Yalnızca saniyede 1 Gb’lık bir DDoS (online hizmetleri engelleme) saldırısının pek çok kuruluşu tamamen devreden çıkarabilecek büyüklükte olduğuna dikkat çeken Artar, “2016’nın ilk yarısında ortalama saldırı boyutu 2015’e göre %30’luk artışla 986 Mb/s olarak izlendi. Ortalama saldırı boyutunun 2016 yılı sonunda 1,15 Gb/s olması bekleniyor.” şeklinde konuştu. Artar, Türkiye’deki saldırıların yüzde 88’inin saniyede 500 Mb’in altında olduğunu, bunun da şirketlerin özellikle uygulama katmanına yönelik önlemlere yatırım yapması gerekliliğini ortaya koyduğunu belirtti.

Günümüzün popüler siber saldırı türü DDoS (online hizmetleri engelleme) saldırıları alanında çözüm sunan Arbor, IHS Infonetics Research tarafından bu yıl altıncı kez alanındaki lider çözüm sağlayıcı olarak gösterildi.

Elektronik ortamda hazırlanan faturalara verilen isimdir. Kağıda basılmayan ve sunucular tarafından alıcı ve satıcıya iletilen e-fatura, ileride tüm firmalar için zorunlu hale getirilecek. Giderek artan e-fatura kullanıcıları arasına girmek için yeterli sebebiniz var aslında. Kurumsal işlemlerinizi daha kolay hale getirmek ve tasarruf etmek istiyorsanız e-fatura uygulamasına geçmelisiniz.

Kimler e-Fatura Kullanabilir? Kimler için kullanımı zorunludur?

E-faturanın avantajlarından yararlanmak isteyen herkes e-fatura sistemini kullanabilir. Madeni yağ lisansına sahip ya da bu firmalardan mal alıp yıllık satış tutarı 25 milyon TL üzerinde olan firmalar; ve ÖTV’ye tabi kolalı gazoz, alkollü içecek ya da tütün üreten ya da ithal eden firmalar ve bu firmalardan mal alıp yıllık satış tutarı da 10 milyon TL üzerinde olan firmaların e-Fatura’ya geçiş zorunluluğu bulunmaktadır.

Avantajları

  • Maliyetleriniz azalır. (Kağıt, mürekkep, zarf, postalama, arşivleme ve mutabakat vb.)
  • Faturalarınızı daha hızlı hazırlarsınız. Zamandan tasarruf etmiş olursunuz.
  • Faturalarınızın kaybolma riski olmaz.
  • Tahsilatlarınızı hızlandırırsınız.
  • İstediğiniz zaman eski faturalarınıza rahatlıkla ulaşabilirsiniz.
  • Faturalarınız dijital ortamda arşivlenir.
  • Fatura saklama iş yükü ve maliyetinden kurtulursunuz.
  • Muhasebe sisteminiz ile entegre edebilirsiniz.
  • Çevre dostudur.
  • Müşterilerle ve satıcılarla mutabakat yapmanızı kolaylaştırır.

Dezavantajları

  • Sisteme bir kez kayıt olduysanız bir daha çıkamazsınız.
  • Mali mühür satın almanız gerekir.
  • E-deftere de geçmeniz gerekir.
  • E-faturaya geçmemiş bir firmaya e-fatura düzenleyemezsiniz, kağıt fatura düzenlemeniz gerekir.
  • 7 günden daha eski olan geçmişe yönelik faturaları kesemezsiniz.
  • Tüm faturalarınız Maliye tarafından anlık olarak izlenebilir.

E-Fatura Hangi Yöntemlerle Kesilebilir?

  • efatura.gov.tr internet adresindeki e-fatura portalı aracılığıyla ücretsiz e-fatura hazırlayabilirsiniz. Manuel olarak internet sitesi üzerinden düzenleme yapabilirsiniz. Bu portal Maliye’nin, sistemi tanıtmak ve yaygınlaştırmak için fatura adedi yüksek olmayan işletmelere sunduğu bir çözümdür.
  • Maliye tarafından yetkilendirilmiş özel entegratörlerden biri aracılığıyla e-fatura oluşturabilirsiniz. Entegratör yazılımı ve donanımı ile sizin muhasebe sisteminizden gerekli bilgileri alır ve e-faturaya dönüştürür. Düzenlenen e-faturaları kendi yazılımı ile muhasebe sisteminize aktarır. Ekstra bir entegrasyon yazılımı kullanmanız gerekir.
  • Firmanızın bilgi işlem sistemini maliye ile entegre ederek kesebilirsiniz. Bu yöntem, fatura adedi yüksek firmalar için uygundur. Muhasebe sisteminde müşteriler için üretilen faturalar özel bir yazılım ve arayüz ile e-faturaya dönüşür. Ayrıca tedarikçilerin e-fatura sistemi üzerinden gönderdiği e-faturalar da aynı yazılım ve arayüz ile muhasebeye aktarılır. Kayıtlar otomatik oluşur. DİA bu yöntemi kullanır. Ayrı bir entegrasyon yazılımı kullanmadan direkt GİB ile haberleşir.

Bu yöntemlerden sadece bir tanesini seçebilirsiniz. İki yöntem aynı anda kullanılamaz.

E-Faturaya Geçmenin Maliyeti Nedir?

E-faturaya geçmek için TÜBİTAK’tan mutlaka mali mühür satın almanız gerekiyor. E-fatura portalini kullanırken ek bir ücret ayırmanıza gerek kalmıyor. Ayda en fazla 500 fatura kesilebilirsiniz. Entegrasyon ve saklama ücreti ile muhasebe yazılımına ek modül maliyeti ve eğitim bedelini karşılamanız gerekir. Bilgi işlem sistemlerinin entegre edilmesi yöntemi kullanılacaksa DİA dışındaki diğer yazılımlarda bu maliyet çok yüksek çıkabiliyor. DİA’da ise E-Fatura Portal veya E-Fatura Online modülleri ile farklı alternatifler mevcuttur. Üye lisanslarına göre farklılık gösterebilir.

Hem Kağıt Hem E-fatura Düzenlemek Mümkün Mü?

E-faturaya tabi firmalara e-fatura, e-faturaya tabi olmayan firmalara kağıt ortamında fatura kesmeniz gerekir.

Temel ya da Ticari Fatura Senaryosu Nedir?

E-fatura sistemine geçtikten sonra, e-fatura ile çalışacağınız müşteri ya da tedarikçilerle temel ya da ticari fatura senaryolarından birini seçmeniz gerekiyor. Ticari Fatura Senaryosu’nda müşterinizin 7 gün içinde kabul ya da red vermesi gerekir. Eğer vermezse faturayı kabul etmiş sayılır. Temel faturada bu şekilde bir onay süreci bulunmamaktadır.

E-Fatura’a sistemine Geçmek için Nasıl Başvuru Yapabilirim?

GİB’in sitesinden elektronik olarak başvuru yapabilirsiniz.